EnisErdikYAnkara Üniversitesi, Fen Fakültesi’nin kuruluşundan bu yana geçen 38 yıldan beri, sırasıyla asistan, doçent ve profesör, bir süre de dekan olarak bu kurumda görev yapan Prof. Dr. Enis Erdik, ömrünün bu en verimli yıllarını harcadığı fakültede binlerce öğrencinin yetişmesine katkıda bulunduktan sonra, 24 Kasım 1981 günü her zamanki titizliğiyle bir laboratuar çalışmasını yönetirken aramızdan göçüp gitti.

Prof. Dr. Enis Erdik 1914 yılında Afyon'un Emirdağ kazasında doğdu. Emirdağ İlkokulu'nu ve Eskişehir Lisesi'ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi, FF ve İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu'nda 1935 – 38 yılları arasında Fizik - Kimya öğrenimi gördü. Askerlik hizmetinin ardından, Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulu ve Lisesi ve Antalya Lisesi'nde öğretmenlik görevlerinde bulundu. 1944 yılında yeni açılmış olan AÜ, FF'ne asistan olarak girdi. 1949'da fen doktoru (Dieterici hal denklemindeki n üssünün tayini hakkında) oldu. Doktora eğitimi süresince Kara Harbokulu'nda ve Topçu Atış Okulu'nda fizik öğretmenliği yaptı.

1952 – 54 yılları arasında Fransa'da Institut de Physique Atomique de Lyon'da Çekirdek Emülsiyonları İçine Yüklü Parçacıkların İzlerinin Kaydı konusunda Enstitü Müdürü ve Lyon FF Profesörü Jean Thibaud'nun yanında çalıştı. 1954'de doçent oldu. 1958 – 60 yıllarında da ABD'de Brookhaven National Laboratory'de 18 ay süreyle reaktör fiziği üzerinde oradaki grup ile birlikte araştırmalara katıldı. 1963 yılında da profesörlüğe yükseltildi.

Değerli hocamızın en belirgin özelliği, öğretimde gösterdiği ciddiyet ve titizlikti, iyi bir öğretici olarak derslerini ve pratik çalışmalarını vaktinden önce hazırlar, her şeyi yerli yerinde düzenler, tüm çalışmanın iyi bir düzen içinde eksiksiz ve uyumlu yürütülmesi için hiçbir ihmale yer bırakmazdı. Ders ve pratik çalışmalar yanında, öğrenci kayıtlarını, devanı yoklamalarını, sınav çizelgelerini ve ders notlarını onun kadar ciddiye alan pek az insan bulunur.
Son yıllardaki rahatsızlığına karşın, ders ve laboratuar çalışmalarını bir kez olsun ihmal etmemiş, her laboratuar saatinde başından sonuna kadar öğrencileriyle ilgilenmiş, onlarla beraber olmuştur.

Ne mutlu ona ki, son nefesine kadar görevini sürdürmüş ve 24.11.1981’de çok sevdiği laboratuar çalışmalarından biri esnasında, öğrencilerinin kolları arasında Tanrının rahmetine kavuşmuştur. Bilimsel makaleleri ve dokuz adet çeviri ve altı adet telif pek çok baskı yapmış olan toplam onbeş adet kitabı vardır [Prof. Dr. Zekeriya Aydın, Fizik Mühendisliği Cilt 2, Sayı 23, 1981; Prof. Dr. Ali Girgin, Çağdaş Fizik 12 (Kasım 1981) 42].