11 Ocak 1989 günkü Cumhuriyet'ten. |
Nusret Kürkçüoğlu 1910 yılında, Erzincan'da doğdu. Lise öğrenimine başladığı İstanbul'daki Vefa Lisesi'nin daha 1. sınıfındayken, Paris'deki 4. Henry Lisesi'ne gitti ve lise öğrenimini burada tamamladı. Nusret Kürkçüoğlu, 4 yıllık bir eğitim-öğretim süresi olan bu liseyi 2 yılda bitirmiş ve bu başarısının bir ödülü olarak adı, okul bahçesindeki mermer panoya yazılmıştır.
Nusret Kürkçüoğlu lise öğreniminden sonra, Sorbonne Üniversitesi'nde fizik öğrenimi gördü ve bu üniversiteden ayrıca, kimya ve matematik dallarından sertifika aldı. Türkiye'ye döndükten sonra Balıkesir Lisesi'nde fizik öğretmenliği yaptı ve bu görevi sırasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in öğretmeni oldu. Görev derecesi, Mustafa Kemal Atatürk'ün isteğiyle, yedi basamak yükseltilen Nusret Kürkçüoğlu 31.5.1933 tarih ve 2252 sayılı yasayla kurulan yeni İstanbul Üniversitesi’nin Fen Fakültesi’ne fizik doçenti olarak atandı. Nusret Kürkçüoğlu bu Fakülte'deki görevi sırasında, Prof. Dr. Harry Dember'in derslerini Türkçe'ye çevirdi.
Nusret Kürkçüoglu daha sonra, o zamanki adı Mühendis Mektebi olan, İstanbul Teknik Üniversitesi’ne geçti. Buradaki görevi sırasında, İTÜ'e bağlı Temel Bilimler Fakültesi ile Maden Fakültesi'nin kuruluş çalışmalarına öncülük etti ve iki dönem, Maden Fakültesi'nin dekanlığını ve Temel Bilimler Fakültesi'nin Denel Fizik Kürsüsü Başkanlığı’nı yaptı. Bu üniversitedeki görevi sırasında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve bir süre Başbakanlık yapmış olan Necmettin Erbakan da, Nusret Kürkçüoğlu'nun öğrencileri olmuşlardır.
Nusret Kürkçüoğlu fotoğrafta sağdan ikinci olarak (kısa boylu, gözlüklü) görülmektedir. Fotoğraf Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin kurulduğu günlerde (1965 Ekim sonu) çekilmiştir. En solda Merkez Müdürü Sait Akpınar ve yanında Kurt Zuber bulunuyor. En sağda Amerikan Atom Enerji Komisyonu Başkanı Glenn T. Seaborg (1951 Kimya Nobel Ödülü) görülmekte.
Nusret Kürkçüoglu, Türk Fizik Derneği'nin kurucu üyelerindendir ve derneğin, Avrupa Fizik Derneği'nde iki kez temsilciliğini yapmıştır. Türkiye'de gerek fizik biliminin gelişmesine ve gerekse fiziğin mühendislik alanındaki uygulamalarına yaptığı önemli katkılarıyla ve çok sayıda basılı yapıtıyla bilim dünyasında olduğu kadar, sevecen kişiliğiyle toplumun çeşitli kesimleri tarafından da tanınan Nusret Kürkçüoglu, 9 Ocak 1989 tarihinde aramızdan ayrılmıştır. (Prof. Dr. Ali Girgin)
Nusret Kürkçüoğlu ile Belkıs Özdoğan, fakülte arkadaşları Dilşad Elbrus'un evinde, 31 Mayıs 1940. (Prof. Dr. Mehmet Özdoğan) |